EUROSONG DK

Albanien atter førstevælger

Jonida Maliqi deltager for Albanien

Mens det meste af Europa nyder juledagene, så er Albanien traditionen tro på hårdt arbejde i kampen for at finde deres repræsentant til Eurovision Song Contest. Lillejuleaften afviklede albanerne nemlig deres "Festivali i Këngës 57" - navnet på den nationale finale, og dermed blev Albanien atter den første nation blandt de 42 til at vælge deres bidrag.


Kommentar til albanske immigranter

Finalen kom til at bestå af 14 sange, hvor en mindre jury i sidste ende valgte aftenens vinder. Det blev den 36-årige sangerinde og tv-vært Jonida Maliqi og sangen "Ktheju Tokës" (på dansk "Hjem til mit land"). Den har i høj grad et politisk budskab: en kommentar til de mange albanske immigranter rundt om i verden.


På engelsk eller albansk i Tel Aviv?

Jonida Maliqi er et kendt tv-navn i hjemlandet og har deltaget i "Festivali i Këngës" flere gange - første gang som blot 13-årige i en duet i 1999. Siden har hun også fungeret som værtinde for konkurrencen, men nu skal hun altså en tur til Tel Aviv næste år for at forsvare de albanske farver. Endnu er det usikkert, om "Ktheju Tokës" bliver fremført på engelsk - Jonida vil nu sammen med sit team og sangskriver Eriona Rushiti overveje, hvilken version Europa får lov til at høre til maj næste år.


Albanien 2019


Video:

Artist: Jonida

Titel: Ktheju Tokës

Musik: Eriona Rushiti

Tekst: Eriona Rushiti