webvoter poll

Hvad synes du om Portugals vindersang?

Kedelig
Smuk

    Se resultat

EUROSONG DK

Brandvarm nordisk finaleaften!

Aftenens nordiske vindere

Denne weekend var den sidste i denne omgang med nationale finaler, men ikke desto mindre oplevede vi lidt af et nordisk finale-festfyrværkeri, hvor Sverige, Norge og Island valgte de repræsentanter, der skal sendes til Kiev i maj. Hvem kunne juble - og hvem måtte gå skuffede hjem? Få det hurtige overblik her:

 

Robin fik hjælp af juryerne

Den vel nok mest omtalte finale er som altid den svenske, hvor Melodifestivalen atter har været rundt i landet og de seneste seks uger har budt på Melodi Grand Prix i den bedste sendetid. Lørdag aften i Stockholm var der 12 finaleindslag klar, og lidt overraskende kunne Robin Bengtsson række trofæet i vejret efter en spændende dyst. De internationale juryer havde ham klart som favorit og forspringet var så stort, at seer-favoritterne Nano og Wiktoria lige nøjagtig ikke kunne klemme sig forbi i den samlede stilling. Sveriges vindersang hedder derfor "I Can't Go On" - bl. a. skrevet af den tidligere vinder med samme fornavn - Robin Stjernberg, der som bekendt vandt i 2013 med "You".

 

Sverige

 

Robin Bengtsson

I Can't Go On

 

Tekst og musik:

David Kreuger, Hamed "K-One" Pirouzpanah og Robin Stjernberg

Norsk vinder: en kollektiv proces

Naboerne i Norge bød også på glimmer og glamour lørdag aften, hvor der som vanligt var ti solister og grupper klar i Oslo Spektrum. Også her hjalp internationale juryer til, mens den norske befolkning dog valgte selv, da fire superfinalister skulle blive til én vinder. Vinder blev gruppen JOWST, hvis egentlige bagmand er Joakim With Steen. Sangen "Grab the Moment" er blevet til via en lukket facebookgruppe, hvor Joakims venner og bekendte løbende har bidraget til sangens udvikling. På vokal har han fundet Aleksander Walmann, som fik sit gennembrud via "The Voice" i 2012. I Kiev vil JOWST deltage i samme semifinale som Danmark.

 

Norge

 

JOWST

Grab The Moment

 

Tekst og musik:

Jonas McDonnell og Joakim With Steen

Paper for Island

Højt mod nord på vulkanøen Island nåede man også til vejs ende efter to semifinaler og en finale, der bød på syv sange i vidt forskellige genrer. Ikke helt overraskende var der mest opbakning til Svala og hendes "Paper" - både hos de syv regionale juryer og hos tv-seerne. I den direkte duel i superfinalen henviste hun Daði Freyr til den utaknemmelige 2. plads. Undervejs i finalen var der fint besøg i form af to tidligere internationale vindere Alexander Rybak og Måns Zelmerlöw. Svala har selv været med til at skrive vindersangen "Paper", og du kan se hendes optræden fra finalen herunder.

 

Island

 

Svala

Paper

 

Tekst og musik:

Svala Björgvinsdóttir, Einar Egilsson, Lester Mendez og Lily Elise

Eksperimenterende duo for Litauen

Endelige skal vi også lige forbi Litauens nationale finale, som har været en langvarig proces for de involverede med et hav af indledende runder, før det endelig slag skulle slås ifinalen med den mundrette titel "Eurovizijos dainų konkurso nacionalinė atranka". Efter en kombination af jury- og seerafstemning gik sejren til duoen Fusedmarc og "Rain of Revolution". Fusedmarc er kendt for sin eksperimenterende elektroniske musik, som hele Europa nu altså får fornøjelsen af til maj. Gruppen har tidligere modtaget flere priser - fx "Bedste elektroniske act i Litauen" i 2008.

 

Litauen

 

Fusedmarc

Rain of Revolution

 

Tekst og musik:

Viktorija Ivanovskaja, Denis Zujev og Michail Levin