EUROSONG DK

Overblik: Vi går internt i år!

Et hav af deltagere klar

Hvordan skal man vælge sit bidrag til Eurovision Song Contest? Skal man afvikle en national finale og indrage tv-seerne, så det bliver folkets valg? Eller skal man lukke dørene og vælge internt? Der er vidt forskellige metoder blandt de mange lande, og mens de sidste nationale finaler afvikles i denne weekend, så bruger flere og flere nationer den interne "lukket" metode, hvor et hav af solister og sange er offentliggjort på det seneste. Her følger et kort overblik:


Schweiz: Talentvinder i Tyskland

Schweiz er faktisk ét af de lande, der i mange år var tro mod den nationale finale, men også alpelandet er gået internt i år i forsøget på at bringe sig selv tilbage i den internationale - hvilket har knebet gevaldigt på det seneste. I år har man indbudt internationale sangskrivere til at deltage via sangskriver-camps - og i sidste ende fundet "She Got Me". Den bliver fremført af den 24-årige Luca Hänni, der som den første udlænding nogensinde vandt det tyske svar på Idols "Deutschland sucht den Superstar".


San Marino: Serhat er tilbage!

Den mindste nation i Eurovision-familien San Marino er også tilbage ved det interne udgangspunkt efter sidste års langstakte affære af en udvælgelse. Endnu engang har man valgt tyrkiske Serhat, som også deltog for den lille nation i 2016 med "I Didn't Know". Dengang ændrede han sit bidrag til en mere disco-venlig version i sidste øjeblik, og det er dén genre som videreføres i dette års bidrag "Say Na Na Na", som Serhat helt selv har forfattet.

Luca Hänni for Schweiz

Østrig: PAENDA er helt sin egen

Det har også længe været kendt, at ORF i Østrig satsede på den forholdsvis ukendte PAENDA med det borgerlige navn Gabriela Horn. Hun er helt sin egen, hvor hun skriver, komponerer og producerer i sit hjemmestudie i Wien. Hendes bidrag til Tel Aviv er den dragende "Limits", som også er et track hentet på det kommende album "Evolution II", der udgives i april.


Azerbaijan: Hjælp fra Bulgarien

Chingiz er faktisk født i Rusland, men stiller op for den mindre nabo Azerbaijan i dette års Eurovision - han har boet i Baku, siden han var 13 år. Som så mange andre deltagere er Chingiz kendt for sin deltagelse i adskillige talentkonkurrencer - heriblandt "The Voice Ukraine" og Pop Idol i Azerbaijan, som han vandt. Sangen til Tel Aviv "Truth" er skrevet i samarbejde med bulgaren Borislav Milanov, der også var med på sidste års bulgarske bidrag "Bones".


Holland: Ægte singer-songwriter

Også tulipanlandet Holland stiller op med et helt ubeskrevet blad: den 24-årige singer-songwriter Duncan Laurence blev "opdaget" af den tidligere The Common Linnets sangerinde Ilse DeLange under "The Voice of Holland". DeLange kender om nogen Eurovision-gamet, og hun anbefalede Duncan Laurence som et oplagt bud på endnu en hollansk topplacering. Sangen til Tel Aviv hedder "Arcade", og Duncan er én af ophavsmændene.


Duncan Laurence for Holland

Nord Makedonien: Velkendt navn

Tamara Todevska er budet fra Nord Makedonien, som landet nu officelt kaldes. Tamara har også prøvet Eurovision før. I 2008 var hun nemlig med i Beograd som en del af en trio, hvor det dog lige nøjagtig ikke blev til finaleplads. Hun er også kendt for sit samarbejde med søsteren Tijana, som hun hjalp i København i 2014 som en del af backingkoret. Nu træder Tamara dog helt frem i rampelyset som solist og synger den følsomme ballade "Proud".


Polen: Platin-sælgende pigegruppe

De fire piger i gruppen Tulia solgte plantin i Polen med deres debutalbum sidste år. Gruppen satser på en helt særlig klang i de fire vokaler og blander pop med traditionel folkemusik. Deres sang "Fire of Love" ligger i fin forlængelse af de projekter, gruppen tidligere har beskæftiget sig med.


Irland: Hemmelighedskræmmeri

På den grønne ø har der længe floreret adskillige rygter om årets irske repræsentant, hvor stort set alle aktive artister er blevet sat i forbindelse med Eurovision. I sidste ende satser RTE dog på sangerinden Sarah McTernan, der fik sit gennembrud i "The Voice of Ireland" i 2015. Hun endte på en tredjeplads i den sæson, men hendes audition-video blev sammenlagt den mest sete. Hendes sang til Tel Aviv hedder "22", og Irland deltager i 2. semifinale sammen med bl. a. Danmarks Leonora.

Sarah McTernan for Irland

Grækenland: Snert af canadisk

Grækerne oplevede dén bet at ryge ud før den sjov finale i Lissabon, og nu prøver landet at tage revanche i form af græsk-canadiske Katerine Duska, der er født i Montreal, men nu bor i Athen. Hun udgav sit debutalbum i 2015 - og hendes single "Fire Away" blev sidste år brugt på flere kampagner på canadisk tv. Hun stiller op i Tel Aviv med den power-fulde "Better Love", som er skrevet i samarbejde med svenske og skotske sangskrivere.


Cypern: Vi gentager succes'en!

Sidste år fik Cypern sin bedste placering nogensinde med Eleni Foureira og den hår-svingende "Fuego". Nu førsøger den lille ø at gentage dét resultat med et hold af sangskrivere, der også havde en andel i "Fuego". Til dette års Eurovision er det dog Tamta, der skal sælge varen på scenen i form af "Replay". Hun er egentlig født i Georgien, men er i dag én af de mest kendte popartister i Grækenland og Cypern.

Tamta for Cypern


Artist: Luca Hänni

Titel: She Got Me

Musik & tekst: Laurell Barker, Mac Frazer, Luca Hänni, Jon Hällgren, Lukas Hällgren

Artist: Serhat

Titel: Say Na Na Na

Musik & tekst: Serhat Hacıpaşalıoğlu

Artist: PAENDA

Titel: Limits

Musik & tekst: Gabriela Horn

Artist: Chingiz

Titel: Truth

Musik & tekst: Borislav Milanov

og Chingiz

Artist: Duncan Laurence

Titel: Arcade

Musik & tekst: Duncan Laurence, Joel Sjöö og Wouter Hardy

Artist: Tamara Todevska

Titel: Proud

Musik & tekst: Darko Dimitrov, Lazar Cvetkoski, Robert Bilbilov

Artist: Tulia

Titel: Fire of Love (Pali się)

Musik & tekst: Sonia Krasny, Allan Rich og Jud Friedman

Artist: Sarah McTernan

Titel: 22

Musik & tekst: Janieck, Marcia “Misha” Sondeijker, Roulsen

Artist: Katerine Duska

Titel: Better Love

Musik & tekst: Katerine Duska, Leon of Athens, David Sneddon

Artist: Tamta

Titel: Replay

Musik & tekst: Alex Papaconstantinou, Teddy Sky, Kristoffer Fogelmark, Albin Nedler, Viktor Svensson