EUROSONG DK

EBU i krise: Bliver ESC 2020 aflyst?

ESC 2020 i fare for at blive aflyst?

Bliver Eurovision Song Contest 2020 overhovedet til noget i år? Dét spørgsmål er blevet mere og mere aktuelt, som dagene er gået. Den verdensomspændte Corona-virus hærger på verdensplan og har bevirket nedluk af store forsamlinger, forretninger og landegrænser som følge af smittefare. En lang række sportsbegivenheder og kulturelle arrangementer er enten udskydt på ubestemt tid eller helt aflyst. Det gælder i Danmark som i resten af verden. Også i Holland der som bekendt er værtsland for Grand Prix'et i år.


Den største europæiske musikfest og de oprindelige deadlines nærmer sig med faretruende skridt. I starten af april skal arrangørerne efter planen begynde at sætte scenen op i Ahoy Arena i Rotterdam. Lørdag d. 2. maj skulle prøverne begynde for de mange delegationer, og lørdag d. 16. maj skal finalen afgøres. Set i lystet af den seneste udvikling i Europa med stigende smittefare og nedluk af landegrænser bliver sandsynligheden for gennemførslen af årets show, som vi kender det, desværre mindre og mindre. Tirsdag har EBU krisemøde om situationen, men har endnu ikke meldt noget konkret ud - andet end arrangørerne følger udviklingen nøje.


De traditionelle Grand Prix-fester i Amsterdam, Madrid, Tel Aviv og London, hvor fans og deltagere mødes før Eurovision Song Contest er alle blevet aflyst på nuværende tidspunkt. Flere postkort-optagelser med deltagerne i Rotterdam (de små præsentationsvideoer før sangene) er blevet aflyst som følge af de lukkede grænser.


Men hvad skal der så ske? Kan konkurrencen overhovedet gennemføres i år, og hvad er alternativerne? Flere forskellige scenarier er blevet foreslået, og vi har samlet de mest sandsynlige på nuværende tidspunkt:


A. Showet gennemføres som planlagt

  • Dette er selvfølgelig ønske-scenariet: Smittefaren er i maj måned så nedtrappet, at EBU vælger at gennemføre alle shows og sociale aktiviteter som planlagt. Desværre virker denne løsning ikke længere særlig sandsynlig.


B. Showet gennemføres, men uden publikum

  • EBU vælger at gennemføre, men i en kraftigt beskåret udgave. Deltagerne befinder sig i Ahoy Arena, men må optræde uden publikum - præcis som vi så det i Royal Arena ved Dansk Melodi Grand Prix. Øvrige aktiviteter som EuroClub, EuroVillage, Red Carpet osv. aflyses. Adgang til pressen begrænses eller annulleres - i så fald vil fx Eurosong DK ikke kunne tage afsted og dække begivenheden.


C. Showet flyttes til senere på året

  • Af respekt for værterne og konkurrencen, så udskydes showet til sensommeren eller efteråret 2020. Dette er dog ikke så nemt, som det måske lyder, for så opstår andre voldsomme logistiske udfordringer: Er arenaen overhovedet ledig på det tidspunkt? Arrangørerne og teknikerne er måske allerede bundet af andre fremtidige opgaver. Hvad med deltagerne fra de 41 lande? Har alle mulighed for at rykke rundt på deres kalender - mange af solisterne er måske også bundet af andre opgaver.


D. Konkurrencen bliver afviklet online

  • En mulighed som på rygtebasis er opstået blandt flere delegationer de seneste dage. Deltagerne bliver hjemme. Hvert land optager en optræden med sin repræsentant på hjemlig grund, som så afvikles fra et fællesstudie i Rotterdam. Det ville fx. betyde, at Ben & Tan optræder i DR-Byen i et tomt studie, som så bedømmes af juryer og tv-seere i det øvrige Europa. Dermed ville vi få en afgørelse, men andre udfordringer vil opstå: Der er stor forskel på tv-forholdene i fx. Sverige og Moldova. Det ville give de store lande med rig tv-teknik og gode scene-forhold en kæmpe fordel. Det ville også blive sværere at gennemskue, om alle deltagerlande nu overholder alle regler mht. live-vokaler.


E. Eurovision Song Contest 2020 aflyses helt

  • Alt aflyses og annulleres, og der vil for første gang nogensinde (siden starten i 1956) ikke blive kåret en vinder. Holland tilbydes at afvikle konkurrencen i 2021 i stedet.


Dette er umiddelbart de scenarier, som lige nu virker realistiske. Andre muligheder kan dog komme i spil. Alle involverede venter nu på en afgørelse fra EBU, som forhåbentlig inden længe vil forsegle skæbnen for 2020-udgaven.