EUROSONG DK

Grand Prix i ruiner: Hvad gør vi nu?

ESC 2020 er aflyst

Alle europæiske Grand Prix-hjerter brast onsdag eftermiddag, da EBU langt om længe måtte offentliggøre sin beslutning omkring Eurovision i Rotterdam: Alt er aflyst som følge af corona-virus. Beslutningen kommer som en naturlig forlængelse af et nedlukket Europa, hvor stort set alle arrangementer er sat i bero for at undgå yderligere smittefare. Dermed er det første gang i 64 år, at det internationale Melodi Grand Prix ufrivilligt må holde pause.


EBU: Ingen alternativer

Beslutningen om helt at aflyse Eurovision i år kommer efter svære forhandlinger, hvor alternative løsninger til det sidste var i spil. En udskydelse af showet til senere på året endte med ikke at være realistisk rent logistisk - ligesom en online-konkurrence ikke er i den rette Grand Prix-ånd, udtaler EBUs Grand Prix-boss Jon Ola Sand. Han lægger dog vægt på, at Eurovision vender stærkt tilbage i 2021, og at Holland atter tilbydes at afvikle showet. 

Ben & Tan

Total forvirring: Hvad gør vi nu?

Aflysningen rejser ganske naturligt en lang række nye spørgsmål, for hvad skal der nu ske med alle deltagerne og deres sange, der skulle være fremført i Ahoy Arena? Får de lov til at deltage i 2021 - eller starter vi forfra til næste år med nye deltagere? EBU har endnu ikke taget nogen beslutning på dette område, men vil sammen med de 41 deltagende tv-stationer diskutere, hvad fremtiden bringer.


Flere lande har dog allerede reageret. I skrivende stund har nationer som Spanien, Kroatien, Malta, Ukraine, værtsnationen Holland samt flere andre allerede meldt ud, at de tilbyder deres deltager at stille op i 2021. Til gengæld har Estland bekendtgjort, at de finder en ny vinder i Eesti Laul 2021, men at årets vinder Uku Suviste garanteres en plads i startfeltet - ligesom SVT i Sverige mere end antyder, at Melodifestivalen 2021 vil sætte en stopper for et comeback for årets vindere The Mamas - i hvert fald med årets vindersang "Move".


Ben & Tan: Total skuffelse!

For den danske duo Ben & Tan kommer aflysningen som lidt af et chok: ”Det er min livslange drøm at få lov til at optræde og synge for så mange mennesker, så det er selvfølgelig mega trist, at den drøm alligevel ikke går i opfyldelse”, udtaler den kvindelige halvdel Tanne Amanda Balcells til dr.dk. Omvendt kan hun også forstå beslutningen fra arrangørernes side: ”Det er selvfølgelig skide ærgerligt, og vi er alle meget berørte af det her, men der er bare ting, der fylder mere lige nu; nemlig folks sikkerhed. Det havde ikke været ansvarligt at afholde et Eurovision og risikere, at en masse mennesker blev smittet.”


Danmarks Radio skal nu sammen med EBU finde ud af, om Ben & Tan får lov til at repræsentere Danmark ved ESC 2021 med ”Yes”, om der skal findes en ny sang til duoen – eller om et Dansk Melodi Grand Prix 2021 vil nulstille de planer. Til eb.dk lufter Tanne dog en form for forhåbning om et nyt forsøg: ”De taler om, at Eurovision skal holdes i Rotterdam næste år, men vi ved ikke, om vi får lov at optræde eller Danmark sender nogle andre.”


Jon Ola Sand

Executive supervisor, EBU

Reaktioner fra deltagerne:


Vi er selvfølgelig utroligt ked af det på et personligt plan, at vi og vores sang nu ikke kan konkurrere i verdens største musikkonkurrence. Vi så meget frem til at repræsentere Sverige med Move. Vi håber, at folk fortsætter med at lytte til vores sang med beskeden om, at vi kan flytte bjerge sammen, noget, der føles ekstra relevant i dag, når alle skal tage ansvar og gøre det rigtige.


 - The Mamas, SverigeJeg har fuld forståelse for, at arrangørerne er kommet til denne beslutning, så fokus er nu på at stoppe corona-virussen rundt om i verden. Selvfølgelig er jeg også ked af det, men nu er jeg nødt til at sætte mig ned med NRK og finde ud af hvad det kommer til at betyde.


 - Ulrikke Brandstorp, NorgeDet er meget skuffende, og jeg havde virkelig set frem til at optræde i Rotterdam med Gagnamagnið. Opbakningen til vores sang har været enorm, og mange nye muligheder har set dagens lys. Jeg er meget spændt på fremtiden. Mange tak for støtten!


 - Daði Freyr, Island